Verschillende type woningen (2024)

Weet jij eigenlijk wel in wat voor soort huis jij woont? Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten woningen dat wij best begrijpen dat jij niet precies weet in welke soort woning jij woont.

Om het voor jou makkelijk te maken hebben wij een lijst opgesteld met allemaal verschillende soorten woningen die het meeste voorkomen.

Lijst met verschillende type woningen

Arbeiderswoning

Dit is een klein type woonhuis voor arbeiders en ambachtslieden en deze woningen zijn sinds de tweede helft van de 19e eeuw gebouwd. Ze zijn veelal twee aan twee gebouwd of in een rijtje van verscheidene woningen, elk bestaand uit een woonvertrek, keuken met bedsteden en een zolder.

Benedenwoning

Een benedenwoning is een etagewoning of flatwoning op de begane grond met een voordeur die op straat uitkomt. De benedenwoning bestaat uit één of meerdere bouwlagen.

Bovenwoning

Een bovenwoning is een etagewoning of flatwoning op een etage die bereikbaar is via een binnentrap met een mogelijk gemeenschappelijke voordeur die op straat uitkomt of een eigen voordeur heeft die niet in een portiek uitkomt. De bovenwoning bestaat uit één of meerdere bouwlagen. De flat bovenwoning is geen galerijflat.

Verschillende type woningen (1)

Portiekwoning

Een portiekwoning is een etagewoning waarbij de voordeur uitkomt in een open portiek. Een portiek is een toegangsportaal gelegen achter de voorgevel van een meergezinsgebouw en grenst aan de openbare weg, van waaruit de afzonderlijke woningen direct worden ontsloten via een gemeenschappelijke te gebruiken trap en bordessen.

Tussenwoning

Een tussenwoning is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen en waarbij de woningen ten opzichte van elkaar in een gelijk vlak of lijn liggen. Ook de woning die de hoek vormt van een gesloten bouwblok, is een tussenwoning.

Verschillende type woningen (2)

Boerderij

Een boerderij, hoeve of hofstede is een woning annex bedrijfsruimte van een agrarisch bedrijf. Vaak wordt met een boerderij ook het complete bedrijf van een boer bedoeld, inclusief woonhuis, erf, weiland, bouwland, stallen en schuren.

Bungalow

Een bungalow is een relatief kleine woning, soms een recreatiewoning, bestaande uit een enkele woon- en slaapoppervlakte op de begane grond, met soms een kelder. Wanneer één kamer zich op een tweede woonlaag bevindt, dan valt dit type bouw ook nog onder het begrip bungalow, vaak semi-bungalow genoemd.

Verschillende type woningen (3)

Drive-inwoning

Een drive-inwoning (Nederland), in Vlaanderen bekend als bel-etagewoning, is een type eengezinswoning, meestal uitgevoerd als rijtjeshuis, waarbij zich op de begane grond (in oorsprong) een afgesloten garage bevindt naast de entree van de woning en waarvan het woongedeelte op de eerste verdieping is gelegen.

Twee-onder-een-kapwoning

Een twee-onder-een-kapwoning of een tweegezinswoning, is een woningtype waarbij twee woningen een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur hebben. De twee met elkaar verbonden woningen hebben geen verbinding met een of meer andere woningen. Ook wanneer de woningen elk een afzonderlijke dakconstructie hebben, vallen deze onder de definitie van de 2-onder-1-kapwoning.

Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld, maar dat is niet altijd het geval. Een van de oorzaken van het ontstaan van dit type, is de mogelijkheid van beide toekomstige bewoners om de bouwkosten gezamenlijk te dragen: de aannemer kan dan goedkoper bouwen want hij bouwt met relatief geringe meerkosten twee woningen tegelijkertijd.

Verschillende type woningen (4)

Geschakelde twee-onder-een-kapwoning

Een geschakelde twee-onder-een-kapwoning is een twee-onder-eenkapwoning waarbij de muren van aanbouwen gedeeltelijk aan (aanbouwen) van andere woningen grenzen. Ook wanneer de woningen elk een afzonderlijke dakconstructie hebben, vallen deze onder de definitie van de geschakelde 2-onder-1-kapwoning.

Duplexwoning

Een duplexwoning is een woning, hetzij een eengezinswoning of een woning in een meergezinshuis, die tijdelijk gesplitst is in twee deelwoningen.

Grachtenpand

Een grachtenpand is een huis aan de gracht en is over het algemeen oud. Meestal zijn de huizen hoog, smal en diep omdat de belasting werd geheven op grond van de breedte van de gevel. Vanwege het gevaar van overstromingen zit de voordeur soms op de bel-etage en is het pand toegankelijk via een bordes.

Herenhuis

Een herenhuis is een grote, statige woning die uit minimaal twee woonlagen en een hoge gootlijn bestaat. De huizen kunnen vrijstaand zijn, maar kunnen ook naast een aantal andere woningen zijn gebouwd. Vaak is van buitenaf al duidelijk te zien dat het om een herenhuis gaat.

Hoekwoning (rijtjeshuis)

Een hoekwoning is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De hoekwoning ligt aan het begin of einde van de reeks woningen en heeft (extra) grond aan de zijkant van de woning.

Eindwoning

Een eindwoning is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De eindwoning ligt aan het begin of einde van een reeks woningen en heeft geen (extra) bij de woning horende grond aan de zijkant van de woning.

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee (zelfstandige) woningen of wooneenheden onder één dak. Andere benamingen zijn ook: meergeneratiewoning, tandemwoning, duowoning of meergezinswoning.

Rijtjeshuis

Een rijtjeshuis, rijtjeswoning of tussenwoning is in Nederland een huis dat in een rijtje staat en van beide kanten wordt ingesloten door een ander, meestal identiek huis. Vaak staan er vier of meer huizen in een rijtje, met (vaak) op de hoeken een hoekhuis dat meestal meer grond heeft en soms een garage.

Schakelwoning

Een schakelwoning is een niet geheel vrijstaande woning, maar bijvoorbeeld door een garage aan een andere woning gekoppeld.

Geschakelde woning

Een geschakelde woning is een eengezinswoning waarbij de muren of muren van aanbouwen gedeeltelijk aan andere woningen grenzen.

Splitlevel woning

Een splitlevel woning is een huis waarbij de vloeren een halve verdiepingshoogte ten opzichte van elkaar verspringen.

Verschillende type woningen (5)

Villa

Een villa is een groot, vrijstaand huis in een landelijke omgeving of in een groene wijk.

Halfvrijstaande woning

Een halfvrijstaande woning is een eengezinswoning waarvan het hoofdgebouw verbonden is met het hoofdgebouw van een ander object dat geen woning is, of is verbonden met één andere niet gelijksoortige en -vormige woning.

Vrijstaand huis

Een vrijstaand huis wil zeggen dat de woning niet is aangebouwd aan andere huizen of aan gebouwen en in principe rondom omgeven wordt door tuin.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een eengezinswoning die los staat van (eventueel) aanwezige andere objecten/huizen.

Woonboerderij

Tegenwoordig zijn er veel boerderijen waar geen bedrijfsfunctie meer aan vast zit en deze woningen worden ook gebruikt door niet-boeren. In dat geval spreek je over een woonboerderij.

Appartement

Een appartement is een woning die zich bevindt in een groter gebouw, zoals een flat. Een appartement is de benaming voor een woning van één verdieping; indien de woning uit meerdere verdiepingen bestaat dan wordt er gesproken van een maisonnette. Een eenkamerappartement wordt vaak een studio genoemd.

Verschillende type woningen (6)

Galerijflat

Een galerijflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een aan de buitenkant gelegen loopgang. Een galerijflat heeft meerdere bouwlagen met woningen boven elkaar.

Portiekflat

Een portiekflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een gemeenschappelijk afsluitbaar trappenhuis, een centrale hal of een gesloten portiek.

Corridorflat

Een corridorflat is een flatwoning waarbij de voordeur uitkomt op een centraal binnen de bouwmassa per etage gelegen loopgang dan wel op een centrale hal op de etage.

Loft

Een loft is een woning die bestaat uit één ruimte, met daarin alle faciliteiten die je nodig hebt. Een kenmerk van een loft is dat de ruimte hoog is. Vaak zijn het oude fabriekspanden, scholen of pakhuizen die omgedoopt worden tot loft. Deze panden hebben een karakteristieke uitstraling en hoge ramen.

Penthouse

Een penthouse is een (meestal luxe) appartement op de dakverdieping (van een hoog gebouw). Belangrijke kenmerken van een penthouse zijn, naast de bovenste verdieping: riante ruimte, riant uitzicht, één woonlaag, dakterras (soms ook een daktuin).

Studio

Een eenkamerappartement wordt vaak een studio genoemd. Heb je dus het woon- en slaapgedeelte in dezelfde kamer.

Maisonnette

Een maisonnette is een specifiek type flatwoning waarbij de woning zelf twee of meer bouwlagen heeft. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijke loopgang, op een gemeenschappelijk afsluitbaar trappenhuis, een centrale hal of gesloten portiek

Wij hopen je hiermee voldoende informatie gegeven te hebben, zodat jij nu zeker weet in wat voor woning jij woont.

Verschillende type woningen (2024)
Top Articles
High winds knock out power to 85,000 on Cape Cod
'We’re still in the middle of it': Eversource says Cape Cod power outage will last days
Guardians Of The Galaxy Showtimes Near Athol Cinemas 8
Truist Park Section 135
San Diego Terminal 2 Parking Promo Code
Compare the Samsung Galaxy S24 - 256GB - Cobalt Violet vs Apple iPhone 16 Pro - 128GB - Desert Titanium | AT&T
Cincinnati Bearcats roll to 66-13 win over Eastern Kentucky in season-opener
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Bjork & Zhulkie Funeral Home Obituaries
How do you like playing as an antagonist? - Goonstation Forums
Top tips for getting around Buenos Aires
Studentvue Columbia Heights
Grasons Estate Sales Tucson
Sky X App » downloaden & Vorteile entdecken | Sky X
Craftology East Peoria Il
Abby's Caribbean Cafe
Allybearloves
Amortization Calculator
The Ultimate Guide to Extras Casting: Everything You Need to Know - MyCastingFile
Vegito Clothes Xenoverse 2
Homeaccess.stopandshop
Pirates Of The Caribbean 1 123Movies
Breckiehill Shower Cucumber
Turbo Tenant Renter Login
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
My Reading Manga Gay
ATM, 3813 N Woodlawn Blvd, Wichita, KS 67220, US - MapQuest
Craigslist Scottsdale Arizona Cars
R/Orangetheory
Tmj4 Weather Milwaukee
Verizon TV and Internet Packages
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
24 slang words teens and Gen Zers are using in 2020, and what they really mean
Iban's staff
Atlantic Broadband Email Login Pronto
Back to the Future Part III | Rotten Tomatoes
Daily Jail Count - Harrison County Sheriff's Office - Mississippi
Watchseries To New Domain
Bella Thorne Bikini Uncensored
Craigslist Ludington Michigan
Paperless Employee/Kiewit Pay Statements
Wo ein Pfand ist, ist auch Einweg
Cl Bellingham
Foxxequeen
Craigslist Rooms For Rent In San Fernando Valley
Academic Notice and Subject to Dismissal
Hawkview Retreat Pa Cost
Copd Active Learning Template
The Jazz Scene: Queen Clarinet: Interview with Doreen Ketchens – International Clarinet Association
The top 10 takeaways from the Harris-Trump presidential debate
Great Clips Virginia Center Commons
Latest Posts
Article information

Author: Errol Quitzon

Last Updated:

Views: 6127

Rating: 4.9 / 5 (59 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Errol Quitzon

Birthday: 1993-04-02

Address: 70604 Haley Lane, Port Weldonside, TN 99233-0942

Phone: +9665282866296

Job: Product Retail Agent

Hobby: Computer programming, Horseback riding, Hooping, Dance, Ice skating, Backpacking, Rafting

Introduction: My name is Errol Quitzon, I am a fair, cute, fancy, clean, attractive, sparkling, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.